Μια μικρή αναδρομή στην έως τώρα πορεία του Detour

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Στις αρχές Αυγούστου η ομάδα Detour επισκέφθηκε την Ζάκυνθο – το θερινό case study του Project με στόχο την πρώτη ουσιαστική συλλογή δεδομένων. Μας φιλοξένησαν στο Λαγανά, στο ξενοδοχείο της Χριστίνας Τετράδη, το Zante Park. Αξιοποιήσαμε την πρώτη μέρα, κυρίως για να συλλέξουμε στοιχεία από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Αυτό έγινε με σκοπό να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και να οριστούν ορισμένες παράμετροι για να συνεχιστεί η έρευνα τις επόμενες μέρες. Ακολούθησε μια καταγραφή δεδομένων και στοιχείων κυρίως σε περιοχές όπου εστιάζεται τον τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και σε περιοχές όπου κατά λιγότερο προβεβλημένες τουριστικά, όπως το Κερί.

Στις περιοχές αυτές, μέσω των ερωτηματολογίων και των συνεντεύξεων προσπαθήσαμε να καταγράψουμε την άποψη, των κατοίκων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών, που μας προσφέρουν τα κύρια δεδομένα που θα επεξεργαστούμε για να εξάγουμε τα συμπεράσματα του Project. Τα υπόλοιπα στοιχεία τα ζητήσαμε από διάφορους οργανισμούς και φορείς (δήμοι, νομαρχίες, επιμελητήρια). Επικεντρώσαμε την έρευνα στο Λαγανά, στην πόλη της Ζακύνθου και στο Κερί.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία συγκεντρώσαμε στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, όπου επί δύο μέρες ήταν παρούσα μια υποομάδα του Project. Η ομάδα δεν ήταν απαραίτητο να πηγαίνει αυτούσια παντού, αλλά αντίθετα χωριζόμασταν συχνά, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε και να συγκεντρώνουμε υλικό χωριστά σύμφωνα με το πλάνο. Τις τελευταίες δύο ημέρες πριν την αναχώρησή μας από το νησί συγκεντρώσαμε διάφορα τελευταία στοιχεία, τα οποία ωστόσο, μετά την επεξεργασία τους, κρίθηκε ότι χρειαζόταν συμπλήρωση, την οποία πραγματοποιήσαμε στη δεύτερη επίσκεψή μας στη Ζάκυνθο.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Στην Καρδίτσα, η οποία αποτελεί τον χειμερινό προορισμό της μελέτης, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τρεις επισκέψεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την άνοιξη και η δεύτερη περί τα τέλη Ιουλίου και διήρκεσε δύο ημέρες. Η πρώτη επίσκεψη δεν αποσκοπούσε στην συλλογή στοιχείων για τη διεξαγωγή της έρευνας, ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα, ώστε να δούμε από κοντά την υπάρχουσα κατάσταση και να οργανώσουμε καλύτερα την επόμενη επίσκεψή μας των χειμώνα (καθώς πρόκειται για χειμερινό προορισμό). Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας της περιοχής, δουλέψαμε διαφορετικά την έρευνα σε σχέση με τον θερινό προορισμό. Εστιάσαμε την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και στα λουτρά του Σμοκόβου: στη λίμνη Πλαστήρα λόγω την τουριστικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί και στα λουτρά Σμοκόβου λόγω των ιαματικών λουτρών και της τεχνητής λίμνης που -αν και άγνωστη τουριστικά – μπορεί μελλοντικά ν’ αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών. Η έρευνα ξεκίνησε με την συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών από την Αναπτυξιακή Εταιρία Καρδίτσας, καθώς ήταν υπεύθυνη για την διαχείριση μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του προγράμματος “LEADER “ και “ LEADER+ “, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νομού. Πέραν των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τα ξενοδοχεία το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στην πρωτοβουλία δύο πολιτιστικών συλλόγων που παρασκευάζουν και πωλούν τοπικά προϊόντα (οι οποίοι θα αποτελέσουν ξεχωριστά posts τους επόμενους μήνες)

Το αποτέλεσμα των πιο πάνω συνίσταται στο ότι έχουμε συγκεντρώσει το σύνολο του υλικού που απαιτείται για την συνέχιση τις έρευνας. Είναι πάντως βέβαιο το ότι, αν κατά την διάρκεια της επεξεργασίας των στοιχείων, προκύψει ανάγκη για πρόσθετα στοιχεία, θα επιστρέψουμε στους προορισμούς.

Η έρευνα συνεχίζεται …

Στο βίντεο η αναχώρηση μας από το δασικό χωριό, το Νοέμβριο του 2007.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s