Συνέντευξη του Μπάμπη, ιδιοκτήτη του club BARRAGE και του BASE cafe

Στην πλατεία Ζακύνθου

Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε πως δουλεύει το νησί αυτή τη στιγμή;

Η πόλη δουλεύει βασικά με τους έλληνες και με ένα κομμάτι κάποιων ξένων τουριστών που μπαίνουν από τα τουριστικά θέρετρα. Οι ξένοι είναι λίγοι και είναι λίγες και οι ώρες που έρχονται και μένουν στην πόλη, γιατί δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν υπάρχει μαρίνα ώστε να έρθει και άλλος κόσμος για ποιοτικό τουρισμό.

Έχουν γίνει κινήσεις για τη μαρίνα;

Για τη μαρίνα έχουν γίνει κινήσεις, έχει φτιαχτεί ένα κομμάτι μπροστά από το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, αλλά δε ξέρω για ποιο λόγο δε λειτουργεί. Έφτιαξαν μια δέστρα για τα κρουαζιερόπλοια, η οποία δε λειτούργησε ποτέ. Εδώ μεταφέρουμε ακόμα κόσμο με τα καραβάκια. Και όμως η Ζάκυνθος είναι ένα νησί απέναντι από το Κατάκωλο και ενώ εκεί δένουν πλοία εδώ δε δένει τίποτα. Θα σου έρθουν κάποιοι μόνο μια φορά τη εβδομάδα. Εάν είχαμε τις δέστρες, θα είχαμε υψηλό τουρισμό με υψηλό βαθμό απόδοσης. Θα είχαμε και οικονομία και σε νερό και σε απόβλητα. Διότι δεν είναι μόνο η ωφέλεια από τον τουρίστα, αλλά και πόσο ξοδεύει η μηχανή για να κάνει όλα αυτά τα πράγματα.

Σχέδιο πόλης υπάρχει;

Υπάρχει μέσα στην πόλη, απλώς είναι ένα σχέδιο που κωλυσιεργεί από το 1992 και δεν έχει εφαρμοστεί προφανώς για κάποιους λόγους οικονομικούς και συμφερόντων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε πάρκο, ούτε πλατεία, ούτε δρόμοι, είναι πολεοδομικό το θέμα που δεν έχει λυθεί από την πολιτεία. Το 1992 υπήρξε λοιπόν μελέτη που δεν προχώρησε ποτέ. Ευθύνη δεν έχει αποδοθεί ακόμα. Ή την έχει αυτός που έφτιαξε το σχέδιο, ή η νομαρχία όσον αφορά το τμήμα της πολεοδομίας που δεν το εφάρμοσε για συγκεκριμένους λόγους. Δε λειτουργούν τα ελεγκτικά όργανα να δούμε ποιος έχει την ευθύνη. Σίγουρα πάντως δε φταιει κάποιο άλλο εξωτερικό γεγονός, π.χ. ότι έγινε οικονομική έκρηξη εισροής τουριστών και που δεν πρόλαβαν κάποιοι να σχεδιάσουν κάτι, όπως είχε προνοηθεί το σχέδιο της περιοχής του Πλάνου στο Τσιλιβί.

Το μοντέλο της Ζακύνθου ποιο είναι;

Στη Ζάκυνθο έρχεται μαζικός τουρισμός μέσω τσάρτερ, οργανωμένες εταιρείες που βλέπουν μία περιοχή και φέρνουν και χρηματοδοτούν να κτιστούν νέα ξενοδοχεία. Ελέγχουν τη χρηματοδότηση και τα κανάλια διανομής καθορίζοντας το παιχνίδι. Που σημαίνει ότι άναρχα κερδίζει αυτός που θέλει να κτίσει. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μια τουριστική εθνικά βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει φτιάξει Υπουργείο (Τουριστικής Ανάπτυξης). Δεν έχουν λάβει σοβαρά στα κεντρικά τη δύναμη που έχει ο τουρισμός σε επίπεδο εσόδων στο ΑΕΠ. Το 16% είναι πολύ σοβαρό. Επί της ουσίας είναι μεγαλύτερο γιατί εάν υπολογίσεις και το μαύρο χρήμα φτάνει το 25-30%. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε αειφόρος ανάπτυξη, ούτε προστασία περιβάλλοντος, δεν έγιναν κινήσεις για αυτά.

Όταν μιλούσε το Υπουργείο Ανάπτυξης για αυτό, δεν ήξερε σε ποια χέρια την έχει δώσει. Υπήρχαν οι Αναπτυξιακές εταιρείες σε κάθε περιοχή όπου οι ΟΤΑ πήραν τη χρηματοδότηση στο Β και στο Γ Πακέτο, πέρασαν τα λεφτά στους ιδιώτες αλλά με ποια κριτήρια; Το Υπουργείο κάνει εξαγγελίες, για το 4ο πακέτο τώρα (ΕΣΠΑ), αλλά υπάρχει και λάθος ιεράρχηση, και λάθος κριτήρια. Σε κάθε νομό υπάρχει αυτό το πρόβλημα .Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα κάθε νομού δε μπορούμε να μιλάμε για επίλυση των αναπτυξιακών προβλημάτων. Η μόνη λύση είναι η αειφόρος ανάπτυξη των νομών.

Το επιμελητήριο Ζακύνθου κάνει κάτι;

Το Επιμελητήριο θέλει να φτιάξει ένα δίκτυο επιχειρηματιών. Το καινούριο προεδρείο κάνει μια σοβαρή προσπάθεια, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τίποτα., ήταν ανύπαρκτο. Υπήρχε μία διαχείριση σε σχέση με τη ρευστότητα που προωθούσε τα χρήματα σε εκδηλώσεις χωρίς σκοπό. Τώρα υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα, δε γνωρίζω την αποτελεσματικότητα την οποία θα έχει, αλλά σε επίπεδο ενημέρωσης, που είναι το βασικότερο, και προστασίας των επιχειρηματιών υπάρχει μια αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά δε ξέρω εάν θα αντέξουν οι από πάνω σε πιέσεις. Ως επιχειρηματίας πλέον είμαι ενημερωμένος για προγράμματα. Υπάρχει η πρόθεση για βοήθεια μιας και είναι το πρόβλημα να ξεκινήσεις (ενός επιχειρηματία).

Τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη;

Το βασικό είναι που θέλουν να πάνε την ανάπτυξη. Π.χ. Το νησί έχει τόσο νερό, άρα μπορούν να μείνουν τόσοι κάτοικοι και τόσοι τουρίστες. Δε μπορούμε να αυξάνουμε την κίνηση χωρίς να έχουμε υποδομή. Δεν έχουμε δρόμους, δεν έχουμε λιμάνι, τουλάχιστον έχουμε αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετεί τις εταιρείες που καθορίζουν τον μαζικό τουρισμό και όλο το παιχνίδι. Εμένα για την ποιότητα του τουρισμού δε με ενδιαφέρει να γυρίσει κάτι. Με ενδιαφέρει να τρέχουν διαφορετικές οικονομίες σε ένα τόπο. Πρέπει να υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού καθώς και η συγκεκριμένη κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Άρα φροντίζεις να εκμεταλλευτείς σωστά το συγκεκριμένο κομμάτι, με συγκεκριμένη γραμμή. Να υπάρχει ηλεκτροδότηση, ασφάλεια, αστυνόμευση. Όλη η περιοχή φιλοξενεί 40,000 κόσμο που έρχονται όλοι να διασκεδάσουν και έχουν καταναλώσει κακής ποιότητας προϊόντα. Τους έδιωξαν από τη Ρόδο και τα Μάλλια και ήρθαν εδώ. Δεν είναι κατάσταση αυτή να διώξεις κάποιον από εδώ και να πάει αλλού. Φροντίζεις αυτό που έφτιαξες να το φτιάξεις οργανωμένα και να φιλοξενήσεις τους πάντες. Ένα κομμάτι για αυτούς, ένα για τους άλλους. Φροντίζεις να φτιάξεις μονάδες λειτουργικές σε άλλα σημεία στα οποία θα δίνεται το παράδειγμα. προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Εάν δε γίνει έτσι θα γίνει και το Τσιλιβί και οι Αλυκές παρόμοια με το Λαγανά.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει στρατηγική. Ο ιδιώτης θέλει να κάνει την επένδυση και θα πρέπει να μπουν κανόνες στο παιχνίδι. Να σεβόμαστε το περιβάλλον, το πρώτο. Και εσύ μπαίνεις με την επένδυσή σου, ξέρεις τον άξονα ως επιχειρηματίας που θα κινηθείς. Θες να αναβαθμίσεις μια περιοχή, θες να φτιάξεις ένα πεντάστερο. Αλλά ποιος θα στο στηρίξει αυτό, όταν γύρω σου όλα είναι χάλια. Δεν υπάρχει δυναμική, δεν υπάρχει στήριξη. Ο πολίτης θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί μέγιστα την αταξία, την αναρχία και την ανομία και τον μη ελεγκτικό μηχανισμό. Στόχος του επιχειρηματία είναι το μέγιστο κέρδος. Εάν όμως λειτουργούσαν οι φορείς και το ελεγκτικό σύστημα δε θα έμπαινε κανένας έτσι. Δε θα υπήρχε ασυδοσία και όλοι θα ξέρανε που πάνε και τι πρέπει να ρισκάρουνε.

Πως βλέπεται ως επιχειρηματίας την κίνηση στην πλατεία;

Για να αλλάξει η πόλη και να πάρει άλλη μορφή θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Για να έρθει ο τουρίστας μέσα στην πόλη και να περπατήσει πρέπει να έχεις υποδομές, πεζόδρομοι Όταν έρχεται το καράβι με 500-600 άτομα κάπου πρέπει να περπατήσουν. Θα έχεις τους 5 πεζόδρομους να περπατήσουν, αλλά δεν υπάρχουν πάρκινγκ… Όταν δημιουργείς ένα περιβάλλον, φροντίζεις να έχεις και αντιστάθμισμα. Είναι αδιανόητο να έχεις πεζόδρομο χωρίς πάρκινγκ

Αυτά που πληρώνουν οι τουρίστες σε σχέση με αυτά που απολαμβάνουν;

Υπάρχουν τουρίστες που παίρνουν πολλά και τουρίστες που πληρώνουν και δεν παίρνουν τίποτα. Οι παροχές γενικά είναι χαμηλού επιπέδου γιατί είναι χαμηλού επιπέδου ο κόσμος που έρχεται. Σημασία έχει η εκπαίδευση. Εγώ είμαι επιχειρηματίας και θέλω εκπαιδευμένους εργαζόμενους. Μπορώ να βρω εκπαιδευόμενους στη Ζάκυνθο όσους θέλουν να ασχοληθούν με ρεσεψιόν και μπουφέ; Κάθε νομός δε πρέπει να έχει μία σχολή να εκπαιδεύει άτομα.. Δεν πρέπει να το κάνω εγώ αυτό. Ούτε να λεει το ΙΚΑ να του κολλήσω εγώ το ένσημο, να έχω και τη φροντίδα της εκπαίδευσης και όλα; Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα.

Η καθαριότητα στο Δήμο σε τι επίπεδο βρίσκεται;

Για να υπάρξουν αυτά πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Όταν οι 50-70 εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έχει πληρωθεί για 9-10 μήνες ο άλλος θα αδιαφορήσει. Είμαι εδώ από το 1995 και με τον τουρισμό ασχολούμαι από το 1990. Ξέρω ένα πράγμα: τι σημαίνει ανταποδοτικό τέλος. Είναι η μορφή του εσόδου που επιστρέφει ένα μεγάλο ποσοστό που αντλούν από μένα και από τον κόσμο, εγώ είμαι ο εισπράκτορας που τα δίνω στους δήμους για να εισπράξουμε σε επίπεδο έργων, δε γίνεται όμως αυτό. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν είναι η κατάχρηση των εσόδων που γίνονται μέσα από τους δήμους. Αυτός είναι ο εισπράκτορας, αυτός ορίζει πως θα αναβαθμίσει ποιοτικά μία περιοχή.

Ο Λαγανάς πρέπει να διατηρηθεί διότι έχει ένα συγκεκριμένο έσοδο, με σωστή διαχείριση και αστυνόμευση. Αυτό είναι που πρέπει να διατηρηθεί και να δουλεύει με τους δικούς σου όρους και σε συνεργασία με τις εταιρείες. Αυτό είναι το βασικό και ουσιαστικό. Ακούω για το Λαγανά ότι θέλουν να φέρουν άλλο κόσμο, αλλά ΠΟΥ; Τα δωμάτια είναι κλουβιά, οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι με σκουπίδια, αυτά είναι καλύτερη ποιότητα του κόσμου; Τα οράματα αυτά είναι του 1960, όχι του 2007. Σε αυτό που έχει δημιουργηθεί πρέπει να μπει μία τάξη, έτσι θα λειτουργήσει μια περιοχή και θα είναι το παράδειγμα προς αποφυγή των άλλων περιοχών.

Ποιες περιοχές προσφέρονται για ποιοτικό τουρισμό;

Ποιοτικό τουρισμό έχει ο Βασιλικός, μετά είναι το Τσιλιβί. Η ιδιωτική πρωτοβουλία έφτιαξε το αποχετευτικό. Εγκληματικό αλλά έγινε σε μια περίοδο. Καλό μεν αλλά δε μπορεί να παρεμβαίνει σε έργα υποδομής σε μία περιοχή έτσι. Έτσι κάνουμε κατάργηση των πάντων. Αλλά έγινε σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης.

Το ΕΘΠΖ θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης;

Μιλάς για θεματικό τουρισμό. Κοίτα να δεις. Το ΕΘΠΖ είναι το φράγμα της μερικής διάσωσης της Ζακύνθου. Το ότι έχει μπει και έχει διασωθεί τουλάχιστον ένα κομμάτι το οποίο στο μέλλον θα υπάρχει χωρίς να υπάρχει τουριστική εκμετάλλευση είναι σημαντικό. Βέβαια εμένα δε μου αρέσει ο τρόπος όπως έγινε. Αναφέρομαι στην αδιαφορία του κράτους απέναντι στους ιδιώτες της περιοχής. Για μένα το σωστό και το τίμιο θα ήτανε να υπάρξει μια κοστολόγηση της αξίας της γης και να γίνει μία απαλλοτρίωση και να μην υπάρχουν κόντρες μεταξύ κατοίκων και το πάρκο να λειτουργήσει κανονικά. Γιατί τα μαγαζιά αυτά υπάρχουν 30-40 χρόνια στη Δάφνη και δε μπορώ να πω ότι έχει κάνει κάποιος εκμετάλλευση η οποία βλάπτει τη χελώνα. Βίαια οι πρόεδροι στο Πάρκο θέλουν να τους πατάξουν. Να τα γκρεμίσουν να πατάξουν ποιον; Έναν άνθρωπο που δε βλάπτει και δεν εκμεταλλεύτηκε όταν υπήρχε ο χρόνος και θα μπορούσε να πουλήσει την περιοχή σε ξενοδοχειακούς κολοσσούς και δε θα μιλούσαμε ούτε για πάρκο ούτε για χελώνα. Άρα αντί για διασώστες τους αντιμετωπίζουν ως τυχοδιώκτες ενώ μεροκάματο πάνε να βγάλουν που πάνε να ζήσουν τις οικογένειες του. Το κράτος πρέπει να κάνει όπως το WWF αγόρασε μία περιοχή δίπλα στα Σεκάνια και δεν το έχει κάνει η πολιτεία.

Εκεί υπάρχουν ταβερνεία με διατροφικά τοπικά στοιχεία, που πουλάνε ψάρια μόνο. Δεν υπάρχουν άλλες οργανωμένες κινήσεις για να πουλήσουν τοπικά προϊόντα. Η ΣΑΖ από τη στιγμή που έχει δώσει χρήματα για κάποια προϊόντα όπως το κρεμμύδι, οι σταφίδες. Έπρεπε να υπάρχουν περίπτερα, σε επίπεδα αγροτουρισμού έπρεπε να υπάρχει έλεγχος για το πως λειτουργούν όσοι πήραν καταλύματα και επιδοτήσεις. Θα υπήρχε συγκέντρωση σε ένα σωστό μελλοντικό πλάνο να διοχετεύονται τοπικά προϊόντα. Πήραμε τα χρήματα και αυτό ήτανε.

Οι νέοι επιχειρηματίες πως δουλεύουν; υπάρχουν κινήσεις για επενδύσεις;

Στο σύλλογο είμαστε 120 άτομα εγγεγραμμένοι. Ακόμα και σε μια δυναμική 1000 ατόμων βλέπεις ότι ο καθένας θέλει να λειτουργήσει αυτόνομα και όχι σε κάποιο άξονα οργανωμένο. Σου λεει «ο σύλλογος θα μου βάλει όρους, θα μου κάνουν παρεμβάσεις που δε θα με συμφέρουν οικονομικά». Δεν έχει δει μακροπρόθεσμα τα οφέλη που θα έχει. Το θέμα είναι η ωφέλεια που θα τη μεταβιβάζει κάπου αλλού με συγκεκριμένα ποσοστά υπερκέρδους. Ο καινούριος επιχειρηματίας δε μπορεί να διεισδύσει στο άναρχο. Υπάρχει ανασφάλεια και δε μπορείς να μπεις εύκολα. Όταν μπαίνεις σε μία αγορά δομημένη ξέρεις τους κανόνες. Οι αλλαγές οι οποίες μπορούν να γίνουν χέρι με χέρι θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και με μεγαλύτερες αποδόσεις και περιθώριο κέρδους. Και θα βοηθηθούν όλοι. Εγώ πιστεύω στις τακτοποιημένες αγορές. Όσοι περισσότεροι μπαίνουν με καλύτερες σκέψεις, τόσο ανεβαίνει το επίπεδο. Αυτό είναι ανταγωνιστικότητα.


Ευχαριστούμε πολύ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s