Συνέντευξη με την Όλγα, από το Συνεταιρισμό Γυναικών Δήμου Ιτάμου

Πότε φτιάχτηκε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Δήμου Ιτάμου;

Το 2000, έχουμε κάνει πρώτα κάποια σεμινάρια στα οικολογικά προϊόντα και στα αρωματικά φυτά, και έτσι κάνουμε καλλυντικά, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, με θεραπευτικά φυτά και ότι έχει η περιοχή μας. Έδρα μας είναι το Καλλίθηρο του Δήμου Ιτάμου. Ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 7 μέλη. Πάμε πολύ καλά. Τα προϊόντα μας τα συσκευάζει η κάθε μία από τα μέλη μας στο σπίτι της. Τα κάνουμε σπιτικά γιατί δεν έχουμε ακόμα εργαστήριο. Ο συνεταιρισμός Γυναικών του Δήμου Πλαστήρα είναι επίσης πολύ καλός, ο οποίος βρίσκεται από την άλλη πλευρά.


Πως προωθείτε τα προϊόντα σας;

Τα προωθούμε στο μουσείο της λίμνης, στο φράγμα όπου έχουμε περίπτερο. Και επειδή μας τα ζητάνε, δίνουμε φυλλάδια και μας παίρνουν τηλέφωνο και στέλνουμε παραγγελία. Πάει καλά ο συνεταιρισμός και είναι μόνο από γυναίκες του Δήμου Ιτάμου. Ο δήμος μας στηρίζει αλλά από εκεί και πέρα μόνοι μας. Η αναπτυξιακή μας βοηθάει όπου έχουμε κάποιο πρόβλημα.


Γιατί δεν κάνετε το δίκτυο σας μεγαλύτερο;

Μπορούμε, εγώ θα ήθελα να συνεχιστεί αλλά οι μεγαλύτερες κυρίες δε θέλουν. Τους ικανοποιούν αυτά που βγάζουν. Προς το παρόν δε δεχόμαστε άλλα μέλη στο συνεταιρισμό γιατί έτσι αποφασίσαμε. Μονάδα τυποποίησης δεν υπάρχει ακόμα, αλλά θέλουμε να το κάνουμε με το LEADER. Μας έχουνε προσεγγίσει για συνεργασία από μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα, στην Πάτρα, στην Αθήνα. Έχουμε κυρίως πελάτες και στόμα με στόμα το διαφημίζουνε. Μετά την επίσκεψη έρχεται η διαφήμιση για εμάς.


Τι προϊόντα έχετε;

Έχουμε δύο πολύ καλές κρεμούλες με βότανα. Η μία είναι θεραπευτική εγκαύματα, μολύνεις, εκζέματα, μυκητιάσεις, ότι έχει σχέση με το δέρμα, αντισηπτική, επουλωτική και έχει κερί μέλισσας, ρετσίνι ελάτου, λάδι ελιάς, χαμομηλιού, βαμβάκι και άλλα. Η άλλη κρέμα είναι καλλυντική, με μαστίχα Χίου, λάδι χαμομηλιού, είναι ενυδατική και σύσφιξης με αιθέρια έλαια και άλλα συστατικά. Οι συνταγές είναι από το 1940, θεράπευαν τους πόνους από τη γάγγραινα τότε.

Έχουμε ακόμα μία μάσκα μαλλιών κατά της τριχόπτωσης και σαμπουάν. Φτιάχνουμε ακόμα μια λοσιόν μυοχαλαρωτική, για αρθριτικά, το βαλσαμέλαιο για προβλήματα εντέρου, στομάχου, το οποίο πίνεται και Ροδόνερο για περιποίηση προσώπου και όλες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Πουλάμε ακόμα μέλι της περιοχής, καθώς και γλυκά του κουταλιού, καρότο, Ρετσέλι, μήλο, κεράσι, κυδώνι. Επίσης Χυλοπίτες και τραχανάς χειροποίητος (γλυκός και ξινός) ρίγανη και τσάι του βουνού. Το ρετσέλι είναι μήλο και σύκο βρασμένο σε μούστο, σε πετιμέζι χωρίς ζάχαρη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s