Συνέντευξη του Χρήστου Ζαμπέτα, ιδιοκτήτη Φάρμας στη Λίμνη Πλαστήρα

Ο Χρήστος Ζαμπέτας είναι επιχειρηματίας στη λίμνη Πλαστήρα. Έχει σταύλο με άλογα. Περάσαμε από τη φάρμα του και καθίσαμε ένα απόγευμα και μιλήσαμε. Μετά κάναμε και ιππασία, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η συζήτηση μαζί του ήταν η πιο ήρεμη και φιλική συνέντευξη κατά τη διάρκεια του project.

Κύριε Ζαμπέτα πόσα άλογα έχετε;

Σήμερα έχω 10 γιατί έχω αρχίσει να τα πουλάω.. Είχα 27 πριν δύο χρόνια. Τώρα γιατί τόσα λίγα; Κουράστηκα πια.

Πώς δουλεύετε τα άλογα;

Πριν το ευρώ δούλευα τα άλογα με 3.000 δραχμές τα 20 λεπτά βόλτα. Τώρα έχω τη βόλτα με 10 ευρώ. Κάνω όμως και άλλες τιμές, έκανα βόλτα 50 λεπτά σε τυφλά παιδάκια με 500 δραχμές θυμάμαι. Τους κάνει καλό το άλογο.

Τον τουρισμό στη λίμνη Πλαστήρα ποιος τον προώθησε

Εγώ ήρθα πρώτος στην περιοχή το 1990-91. Εγώ τον προώθησα. Εδώ το μόνο που βρήκα ήταν ένα γέροντα. Ήρθα εγώ με τα άλογα, ήρθε μετά το ANT1 και MEGA από γνωριμίες, ήρθαν τα κανάλια και έπειτα ο κόσμος στην περιοχή.

Στην περιοχή εδώ ξενοδοχεία ήταν στη Νεράιδα, μετά στη Φυλαχτή και μετά στα καλύβια Πεζούλας και στο Νεοχώρι. Μετά άρχισε η περισσότερη κίνηση. Συνεργάζομαι με αυτούς. Το ξενοδοχείο κυρίως ενημερώνει τον κόσμο, ότι υπάρχουν άλογα, βάρκες (στο Μάκη στο Βοτανικό Κήπο), ποδήλατα. Ε, και για άλογα θα πάτε στο Ζαμπέτα. Δε δουλεύουμε με τα ξενοδοχεία αλλά με τους πελάτες. Πολύ σπάνια συνεργαζόμαστε με πακέτο. Δε λειτουργεί έτσι.

Και τώρα πως έχει η κατάσταση στη λίμνη τα 2-3 τελευταία χρόνια;

Άκου να σου πω. Κόσμος έρχεται αλλά τον κόσμο πρέπει να τον κρατήσεις. Χρειάζεται τρία πράγματα ο επισκέπτης: αγάπη- περιποίηση- καθαριότητα τα κύρια. Εκτός από αυτά τα τρία, θέλουμε και άλλες δραστηριότητες, αθλήματα, τα άλογα, τα τόξα και οι βάρκες δεν κρατάς τον επισκέπτη, για να μπορεί να κάτσει ο κόσμος εφτά και όχι τρεις μόνο μέρες. Χρειάζονται υποδομές.

Πως και ασχοληθήκατε με τα άλογα;

Αν τα αγαπάς. Αν δεν έχεις μεράκι για κάτι δεν πρέπει να ασχολείσαι, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και εγώ αγαπώ τα άλογα. Για να δουλέψεις όμως με τα άλογα υπάρχουν και άλλες δυσκολίες εκτός του ότι είναι πολυέξοδα ζώα. Δεν πρέπει να χιονίζει ούτε να έχει αέρα. Πέρυσι δούλεψα, είχε πολύ καλό καιρό. Ήταν η καλύτερη χρονιά. Αλλά έτυχαν χρονιές, όπου13-17 σαββατοκύριακα να μην παίρνω δεκάρα και όταν έχεις 20-25 άλογα και προσωπικό τι να κάνεις; Είναι δύσκολα.

Εσείς τι θα νομίζετε ότι χρειάζεται στην περιοχή για τις υποδομές;

Εδώ ξέρεις τι είναι; Ένα γήπεδο να έρθουν οι μεγάλες ομάδες να προπονούνται.

Έπειτα το χιονοδρομικό που υπολειτουργεί. Επίσης να μπορεί να ψαρεύει ο κόσμος, να πηγαίνει στη λίμνη, να κάθεται. Όταν ήρθα εδώ το είπα αυτό, είπα επίσης να γίνουν μέσα στη λίμνη κωπηλατοδρομίες. Είναι ιδανική, πεντακάθαρη.

Ήθελα ακόμα να φτιάξω ένα συρματόσκοινο να πηγαίνουν στη λίμνη ή από δέντρο σε δέντρο. Θέλουν χρήματα όμως όλα αυτά το οποίο δεν υπάρχει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s