Συνέντευξη από το διευθυντή του Zante Park Hotel στο Λαγανά

Τι έχετε να μας πείτε για την περιοχή του Λαγανά; Ποιο το μοντέλο, πως δουλεύει;

Όταν ο νεαρόκοσμος ηλικίας 21-38 πάει κατευθείαν διακοπές με βάση το “word of mouth“. Είναι νεαρά παιδιά και λένε πού θα πάμε; Κέρκυρα, Ίος, Μάλλια, Λαγανάς . Τι παίζει εκεί; Όταν έρχεται ένας 40άρης με την οικογένεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αποφεύγει τον Λαγανά. ο Λαγανάς πάντοτε, εδώ και πολλά χρόνια, τραβούσε νεαρόκοσμο, και γι’ αυτό και έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια, πολλοί άνθρωποι που έχουνε μονάδες, ξενοδοχεία, καταλύματα, επειδή άνοιξαν τόσα πολλά, που έπρεπε αναγκαστικά να κατεβάσουν τις τιμές τους, για να μπορέσουν και αυτοί να πουλήσουνε. Αυτό τώρα έχει δύο επιπτώσεις, κυρίως στα 4στερα ξενοδοχεία. Υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός, τόσες πολλές μονάδες σε χαμηλή τιμή και για αυτό κάποιοι λένε πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Γίνεται όμως μια προσπάθεια από τους ξενοδόχους, από το Σύλλογο Ξενοδόχων κάπως να αναβαθμιστεί η περιοχή και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο προσπαθείς να πείσεις τους tour operators, αν μη τι άλλο, στο Λαγανά να αποφεύγουν να φέρνουν νεαρό κόσμο. Εμείς σαν μεγάλο ξενοδοχείο το σεβόμαστε αυτό και είναι δεκτό, να μην έχουμε πολλούς νεαρούς. Υπάρχουν όμως και οι μικρές μονάδες, που μόνο έτσι μπορούν να επιβιώσουν.

Εγώ παρατηρώ και αρκετές οικογένειες, Έλληνες, οι οποίοι κυκλοφορούν με τα ΙΧ τους στο νησί.

Εμείς σαν ξενοδοχείο, είπαμε στους tour operators ότι έχουμε κάνει κάποια αναβάθμιση του ξενοδοχείου και φτιάξαμε κάπως τα δωμάτια, για αυτό εάν μπορείτε, στείλτε μας ένα “σκαλί” παραπάνω. Και είπαν αυτοί, όταν γίνονται οι κρατήσεις δεν έχεις τον πελάτη μπροστά σου για να δεις πως είναι, απλώς βάζοντας την τιμή λίγο παραπάνω, βλέποντας την τιμή ελπίζεις ο νεαρός θα πει πως θα πάει κάπου αλλού. Είναι τσιμπημένες οι τιμές.

Όσον αφορά στις τιμές, στα δωμάτια του Λαγανά, ακούσαμε πως πωλούνται πακέτα στους tour operators με 6 € / βράδυ. Η μέση τιμή πόσο είναι;

Εμείς ξεκινάμε περίπου στα 30 € το κεφάλι και φτάνουμε τα 50 €. Γιατί συμπεριλαμβάνονται όλες οι περίοδοι. Από Μάιο έως Οκτώβριο.

Υπάρχουν εκπτώσεις για group;

Βεβαίως. Όταν βλέπεις την πληρότητά σου, τέλος Αυγούστου, μετά τις 20-25, στα 135 δωμάτιά σου να δουλεύεις τα 100 και ψάχνεις να βρεις 35 δωμάτια κάθε μέρα, τι κάνεις; Αφού περνάνε οι μέρες και δεν χτυπάει το τηλέφωνο, επικοινωνώ με τον tour operator και του δίνω 10-15% έκπτωση. Οπότε αναλαμβάνουν αυτοί. Βλέποντας τα 100 να γίνονται 115-120, σταθεροποιείσαι εκεί, σου μένουν λίγα δωμάτια, λες τέρμα η έκπτωση, σταματήστε εκεί και θα πουλήσω εγώ τα υπόλοιπα δωμάτια ως κλίνες.

Στο Λαγανά υπάρχει επαρκής αστυνόμευση;

Υπάρχει αστυνόμευση, και μάλιστα συνέχεια. Έξω από το ξενοδοχείο και κάτω στην πόλη του Λαγανά, στον κεντρικό δρόμο, το περιπολικό είναι πάνω- κάτω. Τα επεισόδια φέτος έχουν περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι και κάθε χρόνο περιορίζονται κι άλλο. Πριν 3-4 χρόνια ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση εδώ. Το πλάνο πάντως, είναι αυτό για το Λαγανά, κάπως να φύγει αυτός ο νεαρόκοσμος, να πάει κάπου αλλού, να μοιραστεί ας το πούμε, σε όλη τη Ζάκυνθο, ας πάει προς τα βόρεια. Ήδη γίνεται μια προσπάθεια να πάει προς τα πάνω και να έρθει καλύτερος κόσμος στο Λαγανά, για να υπάρχει μια ισορροπία. Αλλά θα αργήσει να συμβεί σε εκτεταμένο βαθμό, γιατί δεν είναι εύκολο.

Ακούγεται ότι το Τσιλιβί θα αποτελέσει ανταγωνιστική περιοχή προς το Λαγανά; Είναι θετικό ή αρνητικό αυτό;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παίζεται να πάνε το παιχνίδι προς Τσιλιβί, βόρεια. Αλλά δεν είναι εύκολο ούτε σε μια μέρα να αλλάξεις το Λαγανά, ούτε και να φτιάξεις το Τσιλιβί. Προσπαθείς να στείλεις κάποιο κόσμο προς τα πάνω, ούτως ώστε να σπάσει αυτό το πράγμα, να μην είναι δηλαδή μόνο ο Λαγανάς. Δεν είναι αρνητικό γιατί θα σπάσει και όταν σπάσει θα μπορεί και ένας καλός πελάτης να μπορεί μείνει στο Λαγανά, πιο ευχάριστα. Αυτή τη στιγμή ο Λαγανάς θεωρείται το noisy μέρος του νησιού. Θέλετε βαβούρα, πηγαίνετε στο Λαγανά. Το Τσιλιβί δεν ήταν έτσι. Ήταν ήσυχο μέρος. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε το μέρος του Λαγανά προς τα κάτω για να αυξήσουμε λίγο το Τσιλιβί, παίρνοντας κάποιους τουρίστες να πάνε προς τα βόρεια. Δεν νομίζω ότι θα χαλάσει το Τσιλιβί. Από το να έχεις ένα μέρος στο οποίο να εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, καλύτερα είναι να έχεις δύο μέρη και να υπάρχει μια ισορροπία. Στη Μύκονο υπάρχει το Paradise, αλλά υπάρχουν και πιο ήσυχα μέρη. Είναι 3-4 μέρη στην Ελλάδα, που όντως υπάρχει το πρόβλημα αυτό.

Υπάρχει εκμετάλλευση από τους touroperator στη Ζάκυνθο. Όπως στο θέμα το αεροδρομίου, των τιμών στα ξενοδοχεία;

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το αεροδρόμιο, δεν ξέρω ακριβώς, τι γίνεται, δεν γνωρίζω. Βλέπεις όμως ένα νησί, στο οποίο έχουν κάνει destination το Λαγανά, το διαχειρίζονται μόνο οι tour operators. Παντού. Το αεροδρόμιο, τα ξενοδοχεία, τα έχουν όλα αυτοί. Που σημαίνει ότι αυτοί παίρνουν και το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας –σίγουρα- και έχουν αφήσει τη χώρα και κάποια άλλα μέρη για τους Έλληνες. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν αντιδρούνε, προφανώς γιατί τους συμφέρει αυτή η κατάσταση.

Κάτι τελευταίο;

Πάντως από ότι είδα εγώ, γιατί έρχομαι τα τελευταία 15 χρόνια σαν τουρίστας εδώ και λίγο πολύ ξέρω το νησί πως είναι, μπορώ να σου πω πως τα πράγματα αρχίζουν να καλυτερεύουν. Αλλά θέλει δρόμο ακόμη. Δηλαδή, τουλάχιστον θέλει μια τριετία- πενταετία για να γίνει ο Λαγανάς κάπως αλλιώς. Αλλά επειδή έρχομαι τα τελευταία 10-15 χρόνια μπορώ να σου πω πως είναι καλύτερα τα πράγματα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s