Αφίξεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου

Κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων στο αεροδρόμιο ζακύνθου, ζητήσαμε και τα στοιχεία των πτήσεων, για τον αριθμό αφίξεων των αεροσκαφών στο νησί.

Αφίξεις αεροσκαφών 2002-2007 το μήνα Μάιο

Μελετώντας το σημαντικό αυτό δείκτη για το τουρισμό στο νησί, στο παραπάνω πίνακα  παρουσιάζουμε τις αφίξεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, για το μήνα Μάιο , διαχρονικά για τα έτη 2002 έως 2007.
Ο Μάιος αποτελώντας τον μήνα που στην ουσία “ανοίγει” τη τουριστική σαιζόν, φανερώνει σημαντικά στοιχεία για τη προοπτική των αφίξεων-επισκέψεων στο νησί, μιας και το αεροδρόμιο του νησιού, παραμένει η κύρια πύλη εισόδου των επισκεπτών.

Οι αφίξεις παρουσιάζονται σταθεροποιημένες λίγο κάτω από τις 400 κατά μ.ο., παρά την ανοδική τάση που υπάρχει από την αρχή της δεκαετίας.

Ανάλογα κινούνται και τα συνολικά -ετήσια- στοιχεία.


Ειδικά, συγκρίνοντας τα δεδομένα των τελευταίων ετών με το ρυθμό ανόδου της περιόδου 1996-2000, βλέπουμε πως οι συνολικές αφίξεις αεροσκαφών έχουν φτάσει και αυτές σε ένα όριο.

Πλέον, οι αφίξεις είναι δεδομένες και σταθερές και από το 2002 και μετά είναι δύσκολο να ανέβουν. εκτός εάν γίνει κάτι που θα φέρει κάποιες αλλαγές στο προϊόν της Ζακύνθου. Πέρα από το peak του 2004, το τουριστικό προϊόν δεν διαφοροποιείται παρά ελάχιστα, ακολουθώντας ένα στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι θα πρέπει να γίνει μία νέα προσπάθεια για την προώθηση του προορισμού, περιορίζοντας την εξάρτηση του νησιού από τον αμιγώς βιομηχανικό και μαζικό τουρισμό, που πλέον έχει “κουραστεί”.

Advertisements

One response to “Αφίξεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου

  1. Pingback: Συμπεράσμα από αφίξεις αεροσκαφών στη Ζάκυνθο « DeTour Project: Βιώσιμος προορισμός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s