Συμπεράσματα για το Νομό Καρδίτσας

Απο τα προηγούμενα προκύπτουν επιγραμματικά τα εξής συμπεράσματα:

  1. Η Καρδίτσα διαθέτει σύνολο φυσικών καλλονών οι οποίες δεν έχουν, ακόμα, περάσει στη συνείδηση των επισκεπτών. Ως προορισμός χαρακτηρίζεται από το αμόλυντο και αυθεντικό φυσικό περιβάλλον, με ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα τα ποιοτικά τοπικά προιόντα.
  2. Η πρόκληση για τα τοπικά προιόντα του νομού και τη διαχείριση τους είναι η δημιουργία και εκμετάλλευση δικτύων διανομής μέσα από μία ολιστικά οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη.
  3. Παρ’όλο που στις μέρες μας η οικονομική συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα πέφτει, η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση εναλλακτικών καλλιεργειών άμεσα αξιοποιήσιμων  χρίζουν δυναμικών προοπτικών.
    Υπό τη προϋπόθεση δομημένης προσέγγισης και αρμονικής σύνδεσης της αγροτικής δραστηριότητας με τη βιώσιμη και ενδογενή ανάπτυξη, αναδύεται ένα σύνολο ευκαιριών για την οικονομική ζωή της περιφέρειας, γενικότερα.
  4. Γενικότερα ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στο νομό με κύριο σημείο αναφοράς μια βιώσιμα προσανατολισμένη οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη, με βασικό στοιχείο, όμως, ΚΑΙ την επιμόρφωση και εκπαίδευση των κατοίκων του νομού.
  5. Πόλοι ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι εκτός από τη Λίμνη Πλαστήρα, τα μονοπάτια και το δασικό χωριό, οργανωμένες μορφές θρησκευτικού και ιαματικού τουρισμού (Σμόκοβο), τα οποία είναι και ανεκμετάλλευτα στοιχεία ανάπτυξης σήμερα. Απαιτείται προφανώς μία τουριστική προσσέγγιση που  θα προσέλκυε επισκέπτες που ψάχνουν κάτι το ιδιαίτερο και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους (εποχικότητα).  Άποψη μας είναι ότι η Καρδίτσα διαθέτει τους φυσικούς πόρους που χρειάζεται ένας προορισμός να το πετύχει αυτό.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s